O nas

Bistro Charlotte

“Przed laty zasmakowałam Francji – jej kultury, stylu życia i oczywiście jedzenia! Francuskie rodziny, które spotkałam na swej drodze nauczyły mnie jak celebrować codzienność. Niezależnie od ilości obowiązków zawsze był czas na to, aby usiąść przy wspólnym stole, zjeść francuskie specjały, napić się wina i porozmawiać.    To francuskie podejście chciałam przenieść do Polski. Przed powstaniem Bistro Charlotte brakowało w Warszawie miejsca, do którego można by wpaść przy okazji, zjeść i spotkać się ze znajomymi w nieformalnej atmosferze. Dzięki Charlotte stało się to możliwe i dziś każdy może zasmakować odrobiny Francji.

Zapraszam do wspólnego stołu.”

Justyna Kosmala – współzałożycielka Charlotte

Wspólny stół

Duży, wspólny stół to rozpoznawalny element Charlotte – jej kwintesencja. Chcemy przy nim łączyć ludzi, którzy choć sobie obcy, siedząc obok siebie, mogą tworzyć wspólnotę. Dzięki wspólnemu stołowi, nawet ci, którzy przychodzą sami szybko nawiązują nowe znajomości.

“Razem z Justyną zależało nam na dużym, centralnym, wspólnym stole, który ma być rozpoznawalnym elementem Charlotte – jej kwintesencją. W ramach projektu zaproponowałem prosty mechanizm, który umożliwia podnoszenie blatu stołu – dzięki temu miejsce zamienia się w bar i w Charlotte mamy wieczorną atmosferę sprzyjającą dalszej integracji.”

Tomek Rygalik – projektant

Chleb

Sygnet

“W pieczeniu chleba ważna jest pasja… i cierpliwość. Piekarz dba o właściwą temperaturę, strukturę i kształt ciasta, by w odpowiednim momencie włożyć je do pieca.”

– Samuel Moreau, piekarz, szkoleniowiec Charlotte

Przy tworzeniu Charlotte inspirowaliśmy się francuskim bistro z prostym menu na bazie dobrego chleba, którego produkcję będzie można zobaczyć na miejscu. Dziś chleb jest naszym znakiem rozpoznawczym. Jego chrupiąca skórka, niepowtarzalny smak i charakterystyczne dziury, to efekt wypiekania według starej, francuskiej receptury. Jej sekretem jest prosty skład i wydłużony proces fermentacji. Dzięki temu pieczywo jest zdrowe i pozostaje świeże przez wiele dni.

Menu

Menu Charlotte oparte jest na naszym chlebie. Na śniadanie, które serwowane jest przez cały dzień, do koszyczka pełnego pieczywa można dobrać konfitury, kremy czekoladowe, karmel lub miód albo też zdecydować się na wersję z jajkiem. Nasze śniadania idealnie smakują nie tylko z kawą bądź herbatą, ale także z kieliszkiem musującego wina.

Dbamy o jakość składników, żeby nasze potrawy smakowały tak samo dobrze o każdej porze roku. 

Serwujemy również zimne i ciepłe tartines, quiche, zapiekane kanapki, zupy i sałatki. Nie brakuje także wyrobów cukierniczych i słodkich wypieków takich jak eklery, sernik z białej czekolady czy tarta cytrynowa. Wyjątkowym przysmakiem, który przypomina, że każda okazja jest dobra do świętowania, jest tort Charlotte. Klasyczny biszkopt z kremem śmietanowym z serkiem mascarpone, przekładany malinową i pomarańczową konfiturą Charlotte, posypany liofilizowaną truskawką i otoczony niebieskimi macarons!

Wino

Co cechuje nasze wino? Jakość i różnorodność. Przywiązujemy dużą wagę do selekcji francuskich win, z różnych regionów. W wielu przypadkach, można napić się ich w Polsce tylko u nas. Nasza karta win to istna podróż po Francji – trunki ułożone są w niej według regionu pochodzenia, a każdy łyk przenosi zmysły w inne miejsce.

Tak, jak chleb stanowi podstawę naszego jedzenia, tak podstawą karty win są białe, wytrawne wina musujące. Obok nich znajdują się wina czerwone, różowe, deserowe, apertitif i koktajle. W listopadzie zaś świętować można u nas najważniejsze święto wina pijąc Beaujolais Nouveau.

Konfitury i czekolady

Wszystkie dodatki zamknięte w słoiczkach, które serwujemy w Charlotte, (i które można kupić w sklepie stacjonarnym i online) wytwarzamy ręcznie w naszej manufakturze. Niepowtarzalny smak, krótkie składy i brak konserwantów sprawiają, że (bądźmy szczerzy) nie można się im oprzeć.

Witamy w Charlotte - Chleb i Wino.